פנאי - פורטל התיירות של הגליל מערבי

כניסה ללקוחות
צימרים ובתי מלון מסעדות ואירוח אטרקציות ואתרים טיפולים וספא טיולים ומדריכים תרבות ואומנות שופינג ומתנות לקבוצות וארגונים

כדאי לכם



על התאנה

טעים, מתוק, ארומה תנ"כית והרבה מסורות חוצות דתות ועדות. מסע בעקבות תאנים / יפה רזיאל

הפרי הירוק המציץ בין העלים הגדולים של עצי התאנה מבשר יותר מכל סנונית את בוא הסתיו. ראשית היבול כבר בסוף יולי, ואחרוני הזנים מבשילים בסוף אוקטובר. במהלך דצמבר מחזור שני של הבשלה בחלק מהזנים. 
התבוננות מקרוב בענפים המלאים פרי מתוק מבהירה ביתר שאת, מדוע אדם וחווה נדלקו דווקא על העץ הזה (כנראה לא רק בגלל העלים הגדולים). סיור מודרך על כביש הצפון (899 ) על קטע יראון –דובב - ברעם, מגלה עצים עמוסי פרי, שניתן לערות אותם (לא לקטוף) ללא חשש. בשל אבק הטנקים ששעטו שם לאחרונה כדאי לשטוף אותם במים לפני שמתענגים על העסיס. עצה מועילה – להכניס סולם קטן למכונית, שכן הפירות היפים ממתינים בצמרות. לקטוף בדרך זה בסדר, בתנאי שלא חוצים גדרות של מטעים פרטיים ולא מביאים ארגזים מהבית. עם זאת, לגידול התאנה מורשת רבת שנים, ושילוב של טיול על כביש הצפון בלוויית מדריך מקומי, וביקור אצל מומחי תאנים בגוש חלב ובכפר הדרוזי חורפיש – הופך לחוויה מיוחדת, המתאימה גל לילדים. 
סיור מודרך על כביש הצפון בדגש ההיסטוריה של עצי התאנים ואכילה עד כלות – שמעון אלכסנדר, 052-2841541. 
 

שבעה סוגים וחלבה 

מחמוד אחמד עבאסי עורך למבקרים הכרות עם התאנים במרפסת ביתו בגוש חלב, ממנה נשקף נוף מרהיב. עבאסי, מורה מוסלמי, שירת בצה"ל, משתייך למשפחת מגדלי תאנים ותיקה, וכתחביב הוא ממשיך את המסורת מדורי דורות. לאורחיו הוא מגיש תאנים מסוגים שונים, ומסביר כי יש שבעה סוגים שכל אחד מהם גדל בתקופה שונה בשנה. אבוקרטי גדלה בתחיל אוגוסט, אביאדי עד אוקטובר, שטאווי – תאנה חורפית, חמרי – תאנה אדומה, חדרי – סגולה, טבלי – תאנה ענקית, טוולי – תאנה מוארכת. את סיפוריו על מאפייני התאנים מתבל עבאסי בסיפורים היסטוריים על מורשת הכפר גוש חלב. בפרק ההדגמה על השימושים של התאנים מניח עבאסי על השולחן מכבש תוצרת בית שאליו הוא דוחס את הדבלים שייבש במשך שבועיים. לחיצה קטנה יוצרת גוש תאנים מיובשות. עבאסי טוען שלתאנים סגולות מרפא רבות, ובימי הסבתא שלו נהגו להכין מהן תרכיז מתוק כדבש שמסייע מאוד להסדרת פעילות העיכול. כיום הוא מכין את התרכיז על ידי הרתחת התאנים. להשלמת החוויה הקולינארית הוא מלמד את האורחים להכין חלבת תאנים על ידי יציקת שתי כפות מהתרכיז לצלחת טחינה. שווה לנסות על פיתה, מדובר במעדן אמיתי (רצוי לא לספור קלוריות). 
מחמוד עבאסי, גוש חלב, 04-6987779. 
 

סיפורים ואנקדוטות 

אצל נימר נימר בכפר חורפיש, איש ספר ודמות חינוכית ותרבותית מן המעלה הראשונה, סיפורי התאנים עוטים גוון ספרותי תנ"כי. הבילוי במחיצתו מרתק, שכן מדובר באיש רוח ואדמה מן הזן העתיק, שבנה בחצר ביתו בוסתן עם מאות עצי פרי, ביניהם תאנים, ולכל מין יש לו סיפור עממי, פתגם חכם, אנקדוטה ישנה או בדיחה עסיסית. בין הרימונים, התפוחים, הלימונים, גפני הענבים והתאנים, בולט גזע עץ זית בן 2,000 שנה (פלוס מינוס) שנימר מחבק באהבה. נימר שולף דפים עם ציטוטים על תאנים מן המקורות בעברית ספרותית למהדרין, ומגיש צלחת מלאה בתאנים מסוגים שונים. לרעבים – מוגשת ארוחת צהרים צמחונית או בשרית בחצר או במרפסת עליונה המתאימה לקבוצות עד 50 מטיילים. הארוחה כוללת ממטעמי המטבח הדרוזי, מעשה ידיה של סמיחה נימר, האישה שאתו. על השולחן מוגשים מג'דרה, ממולאים מעולים, לבנה תוצרת בית, סלטים וקינוחים. נימר טוען שזה שנים שהוא לא פקד את שוק הפירות, הירקות והתבלינים, שכן אלה גדלים אצלו בחצר בשפע, ללא ריסוס וטריותם ניכרת לעין. 
נימר נימר חורפיש, על הכביש הראשי, מול מסעדת פנינת ההר - טיולים, סיפורים ואוכל מחיר ארוחה צמחונית עשירה. פתוח כל שעות היום בתאום לפחות שעה מראש, 04-9977256, 04, 050-7397820.

תגובות לכתבה



  • ילדה ותאנים. מיולי כמעט ברציפות עד דצמבר. בתמונה הראשית: תאנה בטבע
    ילדה ותאנים. מיולי כמעט ברציפות עד דצמבר. בתמונה הראשית: תאנה בטבע
  • נימר נימר בבוסתן בחורפיש, הפעם ליד הזית העתיק
    נימר נימר בבוסתן בחורפיש, הפעם ליד הזית העתיק