פנאי - פורטל התיירות של הגליל מערבי

כניסה ללקוחות
צימרים ובתי מלון מסעדות ואירוח אטרקציות ואתרים טיפולים וספא טיולים ומדריכים תרבות ואומנות שופינג ומתנות לקבוצות וארגונים

כדאי לכם



משהו מתוק

אין בקלאווה דיאט וגם לא כנאפה לייט, אבל חובבי המתוקים ימצאו באזור את המתוק האולטמטיבי. שלוש קונדיטוריות מובחרות, כולל סיפור על אישה אמיצה מפקיעין / איילת בר מאיר

עדייה ויוסף סווד מפקיעין גידלו שבעה ילדים. עדייה עסקה בענייני הבית ויוסף הביא פרנסה. 
אך לפני כמעט עשרים שנה היכה הגורל ויוסף נהרג. 
עדייה התגלתה כאישה אמיצה, היא הייתה אז בהריונה השמיני, ילדה בן, קראה לו יוסף כמובן, והמשיכה לגדל את ילדיה לתפארת. 
במקביל היא ניסתה לפתוח עסק שיפרנס אותם, אך החנויות שפתחה לא צלחו 
בגלל העומס של גידול ילדים והחזקת עסק לבד. 
לפני שנתיים החליטה ששוב הגיע הזמן לפתוח עסק, הילדים גדלו, חלקם כבר שירתו בצבא, סיימו לימודים באוניברסיטה. הבנות כבר נשואות, זה הזמן לעשות משהו בכוחות משותפים. תחושת בטן אמרה לה שממתקים ערביים, או במילים אחרות, קונדיטוריה בכפר, יביאו לה את הפרנסה המיוחלת. וצריך שגם המיקום יהיה נכון, כי גם זו חלק מחוכמת ההצלחה. לכן היא שכרה יחד עם כמה מבניה בניין בכניסה לכפר, הם קנו את הציוד הדרוש, הקימו ליד הבית מפעלון קטן ליצור בצקים, ופתחו את קונדיטורית יוסף. 
 

הסודות המתוקים של עדייה 

עדייה התחילה מכנאפה ובקלאווה. היא מסבירה שהכי טוב ללמוד מהסורים להכין ממתקים, כי הם הכי טובים בתחום. לפני שנפתחה הקונדיטוריה עלתה פעמיים בשבוע לחברים במג'ד אל שמס, ללמוד מהם להכין כנאפה ובקלאווה. לטענתה הם יודעים כמו הסורים. 
את הכנפה ואת הבקלאווה מכינים בטעמים שונים. לסורים יש 20 סוגים של בקלאווה, וחמישה סוגים של כנאפה. בינתיים עדייה מסתפקת בעשרה סוגי בקלאווה, שאת חלקם פיתחה בעצמה והם כבר שמורים במאגר הסודות המשפחתי. לכנאפה אפשר לתת טעמים שונים לפי הדרך שמטפלים בגבינה, וגם בעניין הזה יש כבר סודות מקצועיים. 
 
על פטיר וסודות אחרים 
ווהל, הבן הלפני-אחרון, הולך בעקבות אמו. הוא חולם להיות קונדיטור נחשב 
ובבוא היום לפתח ממתקים חדשים. לפני שנתיים שמע שבגליל עובד פועל ירדני שהוא קונדיטור במקצועו והלך ללמוד אצלו. ממנו גם שמע על הקונדיטוריות המצוינות בירדן. הוא נסע לירדן והשתלם שם אצל קונדיטורים נחשבים. ווהל מספר שבירדן רק גברים עוסקים במקצוע, מכיוון שזו עבודה שדורשת כוח פיזי רב.  
אצלם למד להכין פטיר, בצק ממולא בסחלב הנעשה בתנור. זהו מאפה מוצלח מאד המככב בקונדיטוריה הקטנה.  
ווהל ביקש לדעת כמה שיותר על כל ממתק. על חלק מהבקשות אמרו לו שזה סוד ואין אפשרות ללמד אותו, ובחלק מהמקרים הוא קיבל מתכון לא נכון. הוא גילה את העניין רק כשחזר וניסה להכין עוגות וממתקים לפי המתכון שבידו. 
 
להרגיש כמו מלך 
בקונדיטוריית יוסף יש ממתק שנראה כמו עוגה לבנה ויפה – "העש סאראיה" שמו, כלומר לחם הארמון. ולא רק שיש לו שם יפה ומראה יפה, הוא גם מעדן מלכים. את הבשורה הזאת הביאה עדייה מתוכנית בישול בטלוויזיה הלבנונית, ובכלל, היא צופה נלהבת של תוכניות בישול ערביות. לפעמים היא מוציאה מתכון, מנסה, בודקת, משנה, משפרת, עד שיש בידה ממתק או מאפה מושלמים. 
בקונדיטוריה הרבה סוגי עוגיות, חלקן מסורתיות, כמו למשל ה"קאק אל איד" 
(עוגית החג), וחלקן נקראות "עוגיות עדייה". אלה עוגיות עם צימוקים, תמרים, קוקוס, דבש וריבת חלב, והן עוגיות מקוריות של עדייה. 
 
בצק, השראה והשירה שביניהם
את הבצק לא מכינים במכונות, אלה ביד. עדייה לא מאמינה במכונות. לטענתה, אפייה צריכה לבוא עם השראה. כאשר עדייה ובנה ווהל מכינים את הבצק הם נכנסים לקצב אחיד של תנועות ידיים וגוף, וזה כבר גורם לווהל לשיר ולעדייה לחייך וליהנות ולהכין את הממתקים עם הרבה אהבה. 
 
_אין בקלאווה דיאט
 
חשבתם פעם בכמה קילו סוכר משתמשים בשבוע בקונדיטוריה של ממתקים ערביים? תנסו רגע לחשוב. משהו בין 50 ק"ג ל-100 ק"ג סוכר, תלוי באירועי השבוע. 
רק לסבר את האוזן, משפחה ממוצעת צורכת בערך רבע מהכמות לשנה. 
כך שאין כאן טריקים, סוכר הוא סוכר בלי תחליפים. עוד אין בקלאווה דיאט ולא כנאפה לייט, אבל כל ממתק כזה הוא רגע מתוק, בלי זיופים. תרשו לעצמכם. 
 
ממתקי יוסף, בכניסה לפקיעין העתיקה (מול סבתא ג'מילה) . טל: 04-9975782, סלמן 050-6588147. 
 

כנאפה אורגנית באל ח'טיב 

קונדיטורייה בולטת נוספת באזור היא אל-ח'טיב, עם סניף במרכז תרשיחא וסניף נוסף על הכביש הראשי של היישוב הדרוזי חורפיש.  
יש שם בקלאוות מעולות וטריות, אבל סמל המקום היא, ללא ספק, הכנאפה. אותו מאפה בעל צבע כתום עז, ממולא גבינת כבשים אמיתית ומוכן על פי נוסחה סודית מיוחדת שעוברת כבר כמה דורות במשפחה הדרוזית ובאמת מצטיינת בטעם מיוחד. יש אפילו כנאפה אורגנית, ואפשר לצפות בתהליך ההכנה במקום. 
ונחזור לבקלאווה: באל ח'טיב עשרות סוגי בקלאווה: עם קשיו, עם פיסטוקים, עם אטריות מתוקות, אגוזי בונדוק, חלאואת ועוד ועוד. הבקלאוות מיוצרות בחורפיש על פי מסורת דרוזית משפחתית, ובשני הסניפים יש חניה בשפע ואפשר גם לשבת במרפסת על מתוקים וכוס קפה מהביל עם הל. 
הקונדיטוריה בתרשיחא שוכנת במרכז המסחרי שבכניסה לשוק. הקונדיטוריה בחורפיש שוכנת על הכביש הראשי מעלות-סאסא (כביש 89) בצד הדרומי ליד חנות רהיטים. 
 
טלפונים: תרשיחא: 04-9974637 חורפיש: 04-9978573.
* איילת בר מאיר - "איילת בגליל", טיולי פולקלור וטבע 054-6378901

תגובות לכתבה



  • עדייה בעבודה. בתמונה הראשית: בקלאוות של קונדיטוריית אל-ח'טיב
    עדייה בעבודה. בתמונה הראשית: בקלאוות של קונדיטוריית אל-ח'טיב
  • עדייה עם הבן ווהל
    עדייה עם הבן ווהל
  • בקונדיריית אל ח'טיב
    בקונדיריית אל ח'טיב
  • בקלאוות. גם נראות טוב
    בקלאוות. גם נראות טוב
  • מגש בקלאוות. אחד מתוך עשרות סוגים קיימים
    מגש בקלאוות. אחד מתוך עשרות סוגים קיימים