פנאי - פורטל התיירות של הגליל מערבי

כניסה ללקוחות
צימרים ובתי מלון מסעדות ואירוח אטרקציות ואתרים טיפולים וספא טיולים ומדריכים תרבות ואומנות שופינג ומתנות לקבוצות וארגונים

כדאי לכם



ארץ ישראל היפה

סיבוב טעים, ריחני, מעשיר וצבעוני בין אתרי תיירות ביישובים הדרוזים חורפיש, פקיעין ובית ג'אן. הסיבה הרשמית היא השקת "מותג התיירות במגזר הדרוזי", אבל באמת כתבנו כי מדובר ביופי של טיולים ובאנשים שיודעים לארח כמו שצריך / יריב נופך

בחודש דצמבר 2005 נערך בפקיעין "כנס השקת מותג התיירות במגזר הדרוזי". הטקס והמיתוג באו בעקבות החלטת משרד המשנה לראש הממשלה והרשות לפיתוח הגליל שמטרתה להבליט את מאפייניה הייחודיים של העדה הדרוזית, ולמצוא דרך לשווקה כמוצר תיירותי. יחלוק עלי מי שיחלוק, אולם אני מתקשה למצוא מגזר תיירותי שקל יותר לשווק מזה הדרוזי – הצבעוני, הריחני, היצירתי, הטעים והכל כך מזמין. 
סיור אקראי שערכנו בכמה אתרים מני רבים לא משאיר מקום לספק – כנסו לרכב וחצו את קו הכניסה לאחד הכפרים. את השאר יעשה המקום. ובכל זאת, הנה כמה אתרי תיור שיעוררו את התיאבון. 
 

נוף וקדושה 

נבי סבלאן, חורפיש 
 
כשהרכב מטפס במעלה רחובותיה הציוריים של חורפיש (עם פנייתכם ימינה לאחר הכניסה אל הכפר מכיוון מעלות, במקום שבו ניצב פסל הרוכב וסוסו), כמעט אפשר לחוש שאנחנו בדרך למקום קדוש: עולים, עולים ועולים, הנוף מסביב הופך ירוק וצלול והרכב כמו נמשך אל המתחם הענק והמטופח שמרכזו חניה גדולה ושער צנוע המוביל למתחם קברו של הנביא סבלאן. 
"מדובר באחד מחמשת המקומות הקדושים לעדה הדרוזית בעולם", מסביר לי קאסם באדר, השייח' הצעיר והמרשים שמקבל את פניי. "המקום הראשון בקדושתו לעדה הוא קבר הנביא שועייב, הוא יתרו חותן משה כהן מדיין, מייסד האמונה, שנמצא בהר ארבל ליד קרני חיטים. מעמדו של המקום ההוא מקביל לזה של ירושלים עבור העם היהודי ומכה עבור המוסלמים. 
"הנביא סבלאן הוא השני בהייררכיה הזאת של מייסדי ומפיצי הדת. חשוב להדגיש שאין מדובר בזבולון כפי שרבים חושבים", מדגיש קאסם באדר, וניתן לחוש במתח שבין הרצון הבוער בו לתקן טעויות הנוגעות לאמונה הדרוזית, לבין רצונו להמעיט ככל האפשר במסירת פרטים כתובים – תוך כוונה להביא את הציבור למקום כדי שיקבל את המידע מידיו פנים-אל-פנים. "זאת טעות העוברת מדור לדור", הוא אומר. "כתוב בתנ"ך 'זבולון לחוף ימים ישכון' וסבלאן נמצא באזור הררי. חוץ מזה, זבולון הוא בנו של יעקב, אנחנו מדברים על 4,000 שנה בקירוב, ונבי סבלאן חי לפני אלף שנה. ולבסוף, קברו של זבולון נמצא בצידון שבדרום לבנון ואילו זה של נבי סבלאן נמצא פה. כך שאין שום קשר". 
מידע נוסף שאני מצליח לדלות מהשייח' הוא שסבלאן יצא ממצרים בתקופת השלטון הפאתמי במאה ה-11 אחרי הספירה. אז נוסדה הדת במצרים. הוא הגיע לכאן כדי להפיץ את התורה (הדת הייתה מיסיונרית במשך 24 שנה במאה ה-11, ולאחר מכאן נסגרה למצטרפים. יש יוצא ואין בא. בכל מקרה, נראה לי שכבר חרגנו מן המותר להעלות על הכתב במסגרת יום-יומית זאת). סבלאן מצא מערה קטנה על ראש ההר. "כאן הוא ישב, חי ובנה בית". 
האתר השקט אל מול הנוף עוצר הנשימה כולל את המערה שבה קבור על פי האמונה נבי סבלאן, מבני תפילה ונדרים וכן חדר הרצאות והדרכה שבו מממש השייח' קאסם באדר את הצורך העז המפעם בו להסביר על העדה הדרוזית, על האמונה ועל המקום. "טעות נפוצה נוספת היא שלנביא הדרוזי שועייב יש דמות מקבילה יהודית. לא. יתרו הוא מדייני, נולד מדייני ונפטר כזה. אנחנו דת עצמאית, לא פלג מהיהדות. כמעט עשו אותנו אשכנזים". 
ב-10.9 בכל שנה מתקיים יום העלייה לרגל למקום. אלפי בני העדה מגיעים ועורכים הפנינג גדול בחניה, פיקניקים ומפגשים, "כך גם נשמר הקשר עם החלקים החילוניים ההולכים וגדלים של העדה". המקום הוא קדוש ובשום אופן אין להכניס למתחם הקבר עצמו דברי אוכל ושתייה. לפני הכניסה אל המערה יש לחלוץ נעליים. במהלך יום העלייה לרגל מבקשים בקשות ונודרים נדרים. סיפורי נסים רבים סובבים סביב תפילות היום, המתארים מני רפואות ובקשות שהתגשמו. 
הביקור במקום אפשרי בכל ימות השנה, מומלץ לתאם מראש עם בני משפחת גאנם, המפעילים גם מוזיאון למורשת הדרוזית. אבל אפשר גם פשוט להגיע. את ההסבר תקבלו בכל שעות היום מתאופיק גאנם, מרצה מומחה למורשת הדרוזית. 
לבירורים ותיאום ביקורים: 04-9571814, 052-8094691. 
 

סיפורים וארוחה 

נימר נימר, חורפיש 
 
האתר הבא הוא ביתו הפרטי של נימר נימר בחורפיש. נימר, איש רוח דעתן ורב פעלים, יצר תבנית אירוח המבוססת על ארוחה דרוזית שמכינה אשתו, סמיחה, ועל שיחה שמתפתחת בהתאם להרכב הקבוצה והדינמיקה שבמקום. 
נימר, איש חינוך שפרש לגמלאות, תרגם יצירות ספרותיות מערבית לעברית ואף שירה עברית (רחל, רביקוביץ', ביאליק ואחרים) לערבית. יש לו דעות מוצקות ומרתקות על היחס לדרוזים, קיצוניים בני כל הדתות, מקומות קדושים, מיהו ערבי ועניינים אחרים, כולל העניין הזה של מיתוג התיירות הדרוזית (רמז: הוא לא ממש מתלהב). את דבריו הוא מתבל בסיפורים עממיים שלא נכתבו עדיין בשום מקום, ציטטות של אחד העם ואמרות שפר. במקרה שהוא מדלג, התעקשו לשמוע את הסיפור על האיש הקדוש שאימץ נער שברח מבית הוריו, את הסיפור שמסביר מדוע הוצב פסל הסוס בכניסה לחורפיש כפי שהוצב. מובטחת חוויה אינטלקטואלית משעשעת ביותר ומעוררת מחשבה. 
פרק מיוחד בביקור (בדרך כלל הקינוח לאחר הארוחה המצוינת) מוקדש לסיור בבוסתן הענק שליד ביתו: שמונה דונם עם עשרות סוגים של עצי פרי, כשבכל עונה נתונה יש עצים אחרים שמפריים ניתן לאכול. מרשימים במיוחד הם שני עצי הזית העתיקים, שגילם מוערך בכ-1,000 שנה. המחירים לארוחה סבירים ביותר, ילדים ישלמו פחות ממבוגרים וקיימת גם אופציה מומלצת וכלכלית לארוחה נטות בשר. 
לפרטים: 04-9977256, 050-7397820. 
 
עוד בחורפיש 
• כביש יפהפה בשם "כביש המריבה" (לא לדאוג, המריבה כבר הסתיימה) המוביל ליישוב דרוזי נוסף – בית ג'אן. הכביש סלול רק בחלקו, חוצה נחלים ונופים הרריים מרשימים, ומאפשר לבעלי רכב משפחתי סטנדרטי להרגיש קצת 4X4. (צאו מחורפיש לכיוון סאסא וקצת אחרי תחנת הדלק תראו דרך הפונה ימינה ושלט קטן "לבית ג'אן"). 
• אוכל: בכניסה המערבית (מכיוון מעלות, כן), קצת לפני הככר עם הסוס, שוכן "סמבוסק הארזים" המפורסם. מאפה ממולא במבחר סוגי מילוי (בורגול, בשר כבש, לבנה ועוד) ומוכן במקום. טעים, משביע וזול. במרכז הכפר קם מתחרה (לא טעמנו, אתם מוזמנים לנסות) בשם "סמבוסק הארז". במרכז הכפר מסעדה מומלצת נוספת "פנינת ההר", עם היצע בשרים רגיל לצד מאכלים דרוזים מיוחדים. 
 

ביקור אצל דבורה 

כוורת הבוסתן, פקיעין 
 
"עם חליפה ומסיכה אני עובד רק בכוורות העצבניות. זה כמו אצלנו, האבא והאמא קובעים את האופי של הכוורת. יש בני אדם שאפשר לקלל אותם ולא קורה כלום, ויש כאלה שאתה רק מסתכל עליהם והם נדלקים. ככה גם אצל הדבורים". להרצאה המאלפת הזאת על המזרח התיכון של הכוורות אחראי ג'מאל ח'יר, כוורן ותיק שהחליט לשלב את עסקי הדבש הכפרי המשובח שלו (טעמנו, אנחנו לקוחות מכורים, והדבש הוא באמת איכותי ומהטעימים שיש בישראל) במתחם אירוח חלומי ומגוון. "כוורת הבוסתן" תעניק לכם הפוגה נעימה מן החורף עם כוס קפה או תה, לצד תנור עצים על כריות מפנקות – ואפילו תלמדו דבר או שניים על גידול דבורים וייצור דבש. 
עוד לפני הכניסה לפקיעין מכיוון מעלות מפנה שלט קטן לעבר דרך תלולה שתוביל אתכם לממלכה של ג'מאל ח'יר. את פניכם יקבלו אוהל גדול ומשפחה חייכנית שתגרום לכם לחוש שמישהו הודיע מראש על בואכם. במרכז האוהל פרושים מוצרי המקום, רבים מהם על טהרת הדבש (דבש רגיל, דבש עם חלה, נרות מדונג דבורים, שומשום, תבלינים ומשחה סודית העשויה מזון מלכות, שמן זית, שעוות דבורים ו-15 מיני צמחי מרפא) – הכול פרי ייצורה של המשפחה. 
כשאני שואל לפשר השלט "סדנא לייצור נרות" שבפינת האוהל, מסביר לי ג'מאל שהילדים יכולים לבחור דגם של אחד הנרות ולייצר אותו בעצמם – התקשיתי לעמוד בפיתוי אבל הזמן קצר והאטרקציות במקום הן רבות. 
"יש משפחות שיושבות כאן שעות", אומר לי ג'מאל. "שותות, אוכלות, נחות, והילדים משחקים, מתבוננים בחיות, רוכבים על הגמלים. כל מי שמגיע מוזמן לקפה או תה ליד התנור, לטעימת מוצר, סרט וידיאו על גידול דבורים ולסיור במקום. כל זה חינם, עלי", הוא מדגיש, ותאמינו לי, הוא יודע מה הוא עושה. איזה אדם שפוי יוכל להסתפק בכוס קפה ולהימנע מארוחה חלבית המיוצרת במקום וכוללת מגש עם חומוס, לבנה, דבש, פיתה או לאפה וחמוצים? ואגב, אם יותר לנו על המלצה גסטרונומית נוספת – נסו לערבב לבנה (אמיתית, מאותן עזים שתפגשו בפינת החי) עם דבש. 
במרכז הרחבה הגדולה עומד אוהל נוסף, מאורך וגבוה, שתקרתו היא שעון שמש שקוף בגובה חמישה מטרים, "היחיד בארץ בגובה כזה". עוד באתר שירותים מסודרים, מגוון עצי פרי, גמלים (קיימת אפשרות לרכיבה משפחתית חווייתית וזולה באמצעות אוכף תלת-מושבי מיוחד), עזים, חמורים, עופות וכמובן, דיירי הכבוד הן הדבורים. ג'מאל מכניס אותי לסככה שאחד מקירותיה עשוי זכוכית, יוצא מצדה האחד ומופיע לצד הכוורת שמצדה השני של הזגוגית. הוא פותח את הכוורת ומסביר. אני מוגן, אך הוא נראה יותר רגוע ממני. מאוחר יותר, בתמונות שעל קיר סככת ההדרכה המרשימה (פעילה בעיקר בקיץ, וכוללת גם מסך גדול), אני רואה שכך הוא מטפל גם בכוורות הגדולות. חוץ מאלה העצבניות, כמובן.  
המקום פתוח לאורך כל ימות השנה, כולל שבת-ראשון, מ-10:00 עד רדת החשיכה. הציצו לתוך האוהל שבכניסה – ותתמסרו. לפרטים נוספים: ג'מאל ח'יר 052-2477897. 
 
עוד באזור 
• מישהו אמר פקיעין ולא הזכיר את סבוני הפלא הטבעיים של סבתא ג'מילה בחנות המפעל הפתוחה תמיד על הכביש החוצה את הכפר (04-9974435)? זה רק כי הנחנו שאתם כבר יודעים. 
• בית בד אל-זיתון. בכניסה לפקיעין מכיוון צומת חוסן שוכן בית בד מודרני בכבישה קרה, שהוקם כמרכז מבקרים. הביקור חינם, כשאפשר כמובן לרכוש שמן זית ומוצריו (04-9974155 050-8228100). 
• חרבי פדול. פסל ומוסיקאי, תושב הכפר, שצמד יוני ענק שלו מפאר את כיכר הכניסה לפקיעין. מארח על תה צמחים, בקלאוות, סיפורים מצחיקים, מוסיקה ופסלים בחצרו היפה ובגלריה שלו. לפרטים: 054-5844279. 
• וכמובן, סמטאות הכפר הציוריות עם כיכר המעיין, מערת הרשב"י ודוכני המכירה הססגוניים. 
• מסעדות: מסעדת המערה על הכביש הראשי דרומית למרכז, מסעדת מנקושה ממש בכניסה, ומסעדה מזרחית מצוינת – אווז הרביירה ממש בצומת חוסן המובילה לפקיעין.  
 

קוסמטיקה גבוהה 

איה נטוראל, בית ג'אן 
 
כשרכבכם יתפתל ברחובותיה הצרים והאותנטיים של בית ג'אן הגבוהה (כשיורד שלג, זה המקום), תרגישו שהשילוט המוקפד מוביל אתכם או-טו-טו לחנות המפעל ואולם ייצור התמרוקים הטבעיים של "איה נטוראל". אבל הנסיעה נמשכת. אל חשש, כל שעליכם לעשות הוא ליהנות ממשחק החצים הקטן, כי אין אפשרות לאבד את הדרך. הדרך העקלקלה היא פשוטה ויפה, ובעיקר שווה את ההשקעה. הגעתם. אם אתם באים בקבוצה שתיאמה את הביקור מראש או יחידים המגיעים בסופי שבוע או חגים, יחכו לכם שני מייסדי המקום לסיור והסבר מקיף על המפעל ומוצריו, קוסמטיקה טבעית, שמנים צמחיים ועוד. וזה לא סתם הסבר, כי מדובר בד"ר זיאד דבור, דוקטור בטכניון, מרצה לפרמקולוגיה ובעבר הרוקח הצבאי הראשי, ולצדו הכימאי ג'מאל חמוד, בעברו ראש ענף בחיל הרפואה. 
"פה זה אתר הייצור ופה גם מרכז המבקרים", אומר לי ג'מאל חמוד. "החלום שלנו נולד ב-97', עם השחרור מהשירות הצבאי. באמצע שנת 2004, לפני כשנה וחצי, החברה יצאה לדרך. עם היציאה מהצבא התחלנו לחפש כיוון. אחרי חשיבה מעמיקה והטלת מספר מגבלות על עצמנו הגענו לנישה של ייצור תמרוקים על טהרת הטבע, בלי אלכוהול, מרכיבים כימיים או מרכיבים מהחי. אנחנו בעד לתת לחיות לחיות ונגד הסיכון שבהעברת מחלות מבעלי חיים לבני אדם". 
"השם איה", מסביר זיאד דבור, "פירושו ארץ ישראל היפה. חוץ מזה, גם לי וגם לג'מאל יש בנות בשם זה". 
כיום מספק אולם הייצור הקטן – שזיאד וג'מאל עושים בו את כל העבודות בין סיר הרקיחה למחשב המשרדי – מוצרים ל-60 נקודות מכירה ברחבי הארץ. בטלפון קצר תקבלו את הנקודה הקרובה לאזור מגוריכם. אם לא תהיה נקודה כזאת, קיימת גם אפשרות של משלוח.  
המקום פתוח מדי יום בין 9:00 ל-15:30. בשבתות וחגים יתקבלו קבוצות מתואמות עד 35 איש שיזכו להסבר ולמוצרים במחירים מוזלים. "מבקרים בודדים ולא מתואמים במהלך השבוע עשויים לזכות בהסבר מקוצר מסיבות ברורות", אומרים השניים. "במשך השבוע, כשאנחנו באמצע הייצור, זה יותר מורכב, כך שייתכן שהמבקרים ייאלצו להמתין כמה דקות. ייכנסו, יתכבדו בכוס תה או קפה עד שנתפנה". 
יש התנגדות? 
לפרטים על נקודות מכירה ולתיאום ביקורים: 04-9805066, 050-6982199, 050-8503988 וכן בדוא"ל: aya1@ayanatural.com. 
 
* ואם אתם כבר בבית ג'אן, לא תיכנסו לאחת המסעדות הדרוזיות האותנטיות ביותר המונחת ממש מתחת לאף? מסעדת אלג'רמק שבפתח הכפר (גם במקרה הזה תוכלו לסמוך על השילוט המפורט) תציע לכם הרבה יותר מאוכל דרוזי אמיתי: דרך המסעדה תוכלו לשים ידיכם על אירוח דרוזי באזור, טיולים, הדרכות, טיולי ג'יפים ואירועים בשטח. פשוט חייגו 04-9805776, 050-5375696 או הקלידו nazieh@zahav.net.il, ובקשו את מנהל המסעדה, נזי דבור.

תגובות לכתבה



  • אין שום קשר לזבולון. הכניסה למערת הקבר של נבי סבלאן
    אין שום קשר לזבולון. הכניסה למערת הקבר של נבי סבלאן
  • המקום השני בעולם בקדושתו לעדה הדרוזית. השיך קאסם באדר בנבי סבלאן
    המקום השני בעולם בקדושתו לעדה הדרוזית. השיך קאסם באדר בנבי סבלאן
  • נבי סבלאן, מראה כללי
    נבי סבלאן, מראה כללי
  • נבי סבלאן ביום העלייה לרגל
    נבי סבלאן ביום העלייה לרגל
  • נימר נימר ואורחים
    נימר נימר ואורחים
  • האבא והאמא קובעים את האופי של הכוורת. ג'מאל ח'יר מהצד הלא נכון של הזגוגית
    האבא והאמא קובעים את האופי של הכוורת. ג'מאל ח'יר מהצד הלא נכון של הזגוגית
  • הרוקח והכימאי. זיאד דבור, ג'מאל חמוד, מוצרים של "איה נטורל" והגליל
    הרוקח והכימאי. זיאד דבור, ג'מאל חמוד, מוצרים של "איה נטורל" והגליל