פנאי - פורטל התיירות של הגליל מערבי

כניסה ללקוחות
צימרים ובתי מלון מסעדות ואירוח אטרקציות ואתרים טיפולים וספא טיולים ומדריכים תרבות ואומנות שופינג ומתנות לקבוצות וארגונים

כדאי לכם



לחיים

הצרפתים אומרים שזה בריא ללב, הישראלים עושים קידוש, אבל כשיש יין טוב לא צריך תירוצים. סיבוב בין יקבי בוטיק בגליל / עירית יונה, הדס כרמונה / אתר פנאי

יש אמונה האומרת שכאשר משיקים כוסות יין "לחיים", צריך להסתכל זה לזה בעיניים, כדי שהברכה לחיים תיכנס לתוקפה. אבל כמה פעמים יצא לכם להסתכל בעיניים של יצרן היין המתגלגל בגרונכם? יקבי הבוטיק מאפשרים לחובבי היין פגישה בלתי אמצעית עם יינן, חובב יין לפחות כמוהם, שייצר את היין באהבה ובתשומת לב רבה.  
יקב בוטיק הוא יקב קטן המייצר מספר מועט של בקבוקים בשנה – עד 200,000 בקבוקים, אם כי ניתן למצוא יקבים גדולים יחסית הדבקים בשם בוטיק, כאילו להצהיר שכל פקק שעם סוגר בקבוק שנעשה במגע אישי. המגע האישי של הייננים מתחיל בבחירה קפדנית של הכרמים והענבים ובוודאי תשמחו לשמוע כי הכרמים הישראלים, במיוחד אלו שבגליל ובגולן, מסמנים עצמם ככרמים מצוינים ליין, בזכות האדמה ומזג האוויר המקומיים. 
אמנם מקור השם במושג בוטיק – חנות קטנה המתמחה בשיווק לקהל לקוחות מצומצם, בדרך כלל שכיסו יכול לעמוד במחירי המוצרים. אלא שהכלל הזה לא תמיד תופס כשמדובר ביקבי הבוטיק. אולי בגלל שבמקרים רבים היקב הוא יותר תחביב של היינן ולא מהווה את פרנסתו העיקרית, ואולי בגלל שהיין נרכש ממש בבית הייצור שלו ונחסכות עלויות תיווך שונות.  
כך או כך, בואו נפרגן לעצמנו כמה בקבוקי יין לכבוד ימות החורף, בחברתם של האנשים שייצרו את היין הזה, מענבים משובחים ומהלב. 
 

סוג של אמנות 

יקב אכזיב, קיבוץ גשר הזיו 
 
כשנכנסים לקיבוץ גשר הזיו, נוסעים עד הקצה, עוקבים אחר השילוט ומגיעים כמעט עד השדות הפתוחים. קצת לפני שטובעים בירוק האינסופי לוקחים ימינה אל סדנאות האמנים. משמאל גן פסלים ומימין הסדנאות הפתוחות למבקרים, פעילויות וסדנאות לילדים. תחומי העיסוק של האמנים מגוון: יש העוסקים בפיסול, יש בציור, יש בתחריט, ויטראז', קרמיקה ומתכת ויש זה שעוסק ביין. סוג של אמנות. הדלת האחרונה בשורת האמנים מובילה לסטודיו לציור של מרק גוברמן ובקצה הסטודיו עומד היקב שלו – יקב אכזיב. 
מרק, איש "בזק" לשעבר, יצא לפנסיה מוקדמת כדי להגשים את עצמו. הסטודיו לציור קיים כבר תשע שנים ואת היקב פתח לפני שלוש שנים. "בתקופה האחרונה יש תנופה ליקבי בוטיק", הוא מסביר, "אך יין טוב נעשה מענבים טובים ויינן משתדל בעצם לא לקלקל את מה שנותנים לו". מרק בחר בקפידה את הענבים מהם יפיק את יינו והחליט על הכרמים מספסופה ומכרם בן זמרה. את הענבים קוטפים עוד לפני זריחת השמש, ועד עשר בבוקר הם נמצאים ביקב אצל מרק. כך מונעים מהענבים להיחשף לחום שעלול להתסיס אותם. 
וכאן מנדב לי מרק קצת היסטוריה: את היין גילו כנראה בימי קדם כאשר ענבים נשארו זמן ממושך בשמש והחלו לתסוס (בעזרתם האדיבה של השמרים המצויים בענבים באופן טבעי). אותם ברי מזל שהיו ליד ערימת הענבים התוססת, אז לפני אלפי שנים, מצאו עצמם שיכורים לאחר שנהנו מהענבים התוססים. ההמשך ידוע, וכיום אין עולל שלא טעם מהאדום האדום הזה. ולנו נותר רק להודות לאותם חבר'ה שלא שמרו את גילוי התסיסה לעצמם. ככה זה, אתם יודעים, נכנס יין יצא סוד. 
מרק מספר לי על תהליך ייצור היין בסבלנות והתלהבות כאילו זו הפעם הראשונה שהוא מספר. בתהליך ייצור היין נעשות מספר בחירות על ידי היינן אשר משפיעות על טעם היין, הארומה, הצבע, העוצמה, העפיצות והעמידות. מרק אוהב לעשות יין ידידותי למשתמש, שלא יתקוף. וזה הזמן לווידוי קל מלווה בהתנצלות: איני מומחית ליינות, סליחה, והיין האהוב עלי הוא הקונדיטון מהקידוש בבית סבא, אולם כשטעמתי מהמרלו (תוך כדי נגיסות בגבינת העזים המשובחת שעמדה בקערה ליד) הרגשתי את העומק והעדינות שיש ביין של מרק, או כמו שמרק אוהב לומר: "נוכחות".  
מרק ובנו קובי אוהבים לארח וישמחו לקבל את פניכם בטעימות מהיין המקומי בליווי גבינות, פטה כבד ונשנושים אחרים. הם ישמחו לספר לכם על מקור השם יקב אכזיב ועל הסמל המיוחד המתנוסס על הבקבוקים. כדאי לעשות סיור ביקב עצמו, לשמוע הסברים וליהנות מסדנאות האמנים. המקום בסימן הרחבה ובקרוב שני לולים ישנים שעומדים בסמוך (בכל זאת, קיבוץ) יהפכו למתחם גדול של סדנאות, קפה ויצירה המשמח לבב אנוש. המתחם פתוח בין השעות 10:00 ל-15:00 ובשבתות יש הפעלות לילדים. 
טלפון: 050-7713687. 
 

שומר אמונים לענבים 

יקב Gustavo & Jo של גדעון בויאנג'ו 
 
היקב של גדעון בויאנג'ו העונה לשם Gustavo & Jo נמצא בכפר ורדים, כ-700 מטר גובה מעל פני הים, כשרוב היקב טמון מתחת למדרון ההר כחלק מהבית. 
גדעון, שנולד בחבל ארץ מולדביה כגוסטב, הוא איש היי-טק העובד במפעל ישכר. היקב שלו נוסד בשנת 1995 אך עוד בעברו היה עד לריסוק הענבים בחבית אלון פתוחה, בתהליך עשיית היין המשפחתי. היין של גדעון משלב בעשייתו את המסורת המשפחתית, הידע והניסיון שנצבר במשך דורות ביחד עם ההתקדמות הטכנולוגית. היקב מייצר כ-5,000 בקבוקים בשנה ומקבל כל חובב יין באשר הוא. 
הענבים עבור היין האדום – קברנה סוביניון, מגיעים מחלקות שונות ברמת הגולן מאזור המאופיין בבקרים קרים ורוחות מזרחיות עזות. "האדמה, שהיא תערובת וולקנית וחרסיתית כבדה, מפיקה ענבים עשירים ובשלים, עם רקע של מינרלים ופירותיות מרעננת", אומר גדעון. גם עבור היינות הלבנים – פומה בלנק וסוביניון בלנק, נבחרים הענבים בקפידה. הענבים מגיעים מכרם יחיד בגליל העליון הגדל בגובה 820 מ' וגם במקרה זה האדמה היא תערובת ולקנית וחרסיתית כבדה. מסתבר שהאזור הזה, שעובר חורפים קרים ומושלגים וקיץ ישראלי כל שנה, מייצר הפרשי טמפרטורה כאלו הממקמים אותו כאחד הטובים בארץ לגידול ענבים לבנים. 
ביקורים ביקב בתאום מראש, לקבוצות עד 10 אנשים. מרווה 19, כפר ורדים. טלפונים: 04-9972190, 050-7886410. דוא"ל: boia@netvision.net.il. 
 

יין ששומע מוסיקה 

יקב אסנס במעלה צבייה – מענבים אורגניים 
 
יניב קמחי, איש היי-טק והעולם הגדול, החל עם העניין ב-1999. חבר אליו יצחק אברמוב, עורך דין ונוטריון במקצועו וחובב יין בהווייתו, שניהם תושבי מעלה צביה.  
את הענבים ליקב מספק כרם אורגני שגדל ביישוב עצמו, ואת היין מיישנים בחביות עץ אלון כשנה עד שנתיים, כדי שיקבל את הארומה המיוחדת שלו. אבל אלו לא הסודות היחידים המשפיעים על הארומה ואיכות היין. הענבים נבצרים בחגיגה קהילתית של היישוב מעלה צביה, שתושביו מתגייסים לאירוע ובוצרים את הענבים בשמחה, תוך שירה וריקודים. וכדי להרבות שמחה, במשך תהליך הייצור והיישון, היין "שומע" מוסיקה 24 שעות. יצחק: "מוסיקה, כמו צבע, זה תדר, מעטה אלקטרומגנטי, המשביח את היין". 
היקב מייצר כ-5,000 בקבוקים בשנה של קברנה סובניון ומרלו או ערבוב של שניהם, תערובת שנקראת אלקטרום. היינות הם אורגניים ואפשר למצוא יין אסנס במסעדות בתל אביב ובלחם ארז. הביקור במקום הוא בתיאום מראש, עם עדיפות לקבוצות. 04-6619175 או 054-4904313 ליצחק. המחיר: 70 ₪ לבקבוק. 
 

חלום של תשוקה 

שיקויי געתון – ליקר מפרי הפסיפלורה ועוד 
 
כשעולים למעלות מכיוון צומת כברי פנו ימינה בצומת יחיעם. לאחר נסיעה לא ארוכה תגיעו לקיבוץ געתון. יין דןןקא לא תמצאו שם, אבל משקה אלכוהולי מקורי ואקזוטי דווקא כן – ליקר פסיפלורה. 
גדעון הוא אגרונום שעסק במשך שנים בגידול פירות. לפני שמונה שנים החלו הוא וחבריו לגדל על אדמת הקיבוץ פסיפלורה מזן חדש – ישראלי. המכון הוולקני העניק לזן החדש את השם "פשן דרים" (חלום של תשוקה). במהלך הגידול , שאינו פשוט, הגה מישהו את הרעיון של רקיחת משקה מציפת הפרי. החברים יצרו קשר עם היינן הידוע ד"ר ארקדי פפיקיאן, יוצא ארמניה, בין הצדדים נוצרה כימייה טובה ופפיקיאן הפך שותף מלא ויועץ מקצועי. 
התהליך כאן שונה מעשיית יין. אין כאן תסיסה. ממצים את המיץ מציפת הפרי, מסננים ומערבבים עם אלכוהול וסוכר. ייצור הליקרים התחיל לפני כשלוש שנים וחצי. במשך שנתיים ייצר המפעל שני סוגים של ליקר: מפרי הפסיפלורה המיוחד והחדשני: ליקר פירותי – עם חתיכות פירות ומשקע כתום; וליקר צח – אחיד במראה ובהיר. בשנה האחרונה החלו לייצר גם סירופ מפרי הפסיפלורה שהוא על בסיס סוכר ולא על בסיס כוהל. הסירופ הוא בסיס למשקאות קלים ותוסף לעוגות וסלטי פירות. 
אנשי שיקוי הפסיפלורה רואים בליקר שלהם מוצר מאוד ייחודי ובכוונתם לשווקו בהיקף גדול, בעיקר לפאבים כדי לערבבו בקוקטיילים. במקביל החלו להשתמש בפירות אקזוטיים נוספים כמו ליצ'י וקיווי לעשיית ליקרים וסירופ. יש גם סירופ שעשוי מפרי המנגו. בינתיים משווקים המוצרים בעיקר למעדניות, למוסדות ולאירועים. 
המפעל פתוח לביקורים, אבל מומלץ לתאם עם גדעון בטל' 052-2414845. מחירים: ליקרים – בין 40 ל-80 שקל; סירופ – בסביבות 50 שקל. 
 
 

ההר ואוסטרליה 

יקב סיפסף של שמעון אלבז 
 
צאו מכפר ורדים והמשיכו מזרחה בכביש 89. עברו את חורפייש, חלפו על פני צומת סאסא והתעקלו ימינה עם הכביש ליד גוש חלב. מצד ימין תבחינו במושב ספסופה, שם מחכה לכם יקב "סיפסף" של שמעון אלבז. וגם הפעם, זה לא רק יין, זה קודם כל האיש. 
אחרי שמגיעים לספסופה (שם מקראי קדום המתייחס לתאנים מתוקות כדבש הגדלות במקום ומבשילות מאוחר) עולים עם שמעון לכרם שלו שעל פסגת הר כותר בגובה של 850 מטר. רק אז מבינים למה האדמה בסביבה המדהימה הזו, הצופה לכנרת, למירון, לחרמון ולנוף מרהב בכלל, מעניקה לאיש הנפלא הזה ענבי יין איכותיים כל כך. מדובר בזנים שהובאו לכאן מארצות אחרות כמו "סירה" מאוסטרליה, "סנט ג'ובאזה" מאיטליה. שניהם, כך אמרו לו מביני דבר, התאקלמו באדמתו טוב יותר מאשר בארצות מוצאם. סגן עורך העיתון ""Wine spectator, שהגיע ב-2004 לביקור, ראה גם הוא את האדמה הוולקנית, חש את הקור ואת אבני הבזלת הפזורות סביב הכרמים ומפיצות חום בסוף. לאחר שהתרשם, חזה: "מכאן יגיע יום אחד היין הטוב ביותר בעולם". 
שמעון נתפס לעניין היין במקרה, כמעט באילוץ. אבל מהר מאוד מצא עצמו עוזב את הרוב למען התורה המרתקת הזו. לפני כשלוש שנים, לאחר שעסקה מתוכננת עם יקב גדול לא יצאה אל הפועל, "נתקע" שמעון עם יבול גדול של ענבים ליין. האיש, חקלאי ותיק, לא איבד את העשתונות והחל לעשות יין כחובבן. היין לא נועד למכירה, אבל התגובות היו חמות ויותר. לפני שנה החל כבר למכור יין, לשווק גם למסעדת "דונה מרקש" בשפר ולרבים אחרים. היום מייצר יקב סיפסף כ-1,000 בקבוקים בשנה. 
יין הדגל שלו – "קברנה פרנק", הוא יין אדום עם טעם שונה וטעים ביותר. 
ניתן לבקר בתיאום מראש (לא בשבת). מושב ספסופה, 054-6465590. 
מחיר ממוצע לבקבוק: 35-40 שקל. 
 

זאת ועוד 

באזור צפת, ברמת דלתון, גדלים כרמים משובחים במיוחד ליינות ומספקים ענבים ליקבים רבים. זו כנראה הסיבה שיש במקום מקבץ גדול יחסית של יקבים. ביניהם אפשר למצוא את יקביי הבוטיק: יקב מילס במושב כרם בן זמרה: 04-6980623, 050-6233014 פתוח שישי - שבת בשעות 10:30-17:30, במהלך השבוע רצוי לתאם מראש. יקב דלתון שהחל את דרכו כיקב בוטיק והיום הוא מייצר 600,000 בקבוקים בשנה ואף מייצא יין לרחבי העולם: 04-6987683. יקב בן זמרה הכולל גם מסעדה קטנה וחביבה (יוסי, 050-5641305). ויקב רימון המייצר יין מעולה מזן רימונים שפותח במיוחד (כרם בן זמרה, 04-6822325).

תגובות לכתבה



  • כרזה של יקב גוסטבו אנד ג'ו
    כרזה של יקב גוסטבו אנד ג'ו
  • יין של יקב סיפסף
    יין של יקב סיפסף
  • כרזה של שיקויי געתון
    כרזה של שיקויי געתון
  • יינות של יקב אכזיב
    יינות של יקב אכזיב
  • יקב אסנס - בציר קהילתי
    יקב אסנס - בציר קהילתי