פנאי - פורטל התיירות של הגליל מערבי

כניסה ללקוחות
צימרים ובתי מלון מסעדות ואירוח אטרקציות ואתרים טיפולים וספא טיולים ומדריכים תרבות ואומנות שופינג ומתנות לקבוצות וארגונים

כדאי לכם



כביש אחד, כפר מחול ופעמיים אלכוהול

וגם מוזאיקה, רהיטים, טיולי ג'יפים, מבצר ואחלה נוף. יום לאורך הכביש מיחיעם למעונה (מבטיחים לכם: תמצאו אותו בקלות) / עידוא דגן

ברצועת הכביש מצומת געתון למעונה יש משהו כמו 10 קילומטר. ועל הקטע הקטן הזה יש מספיק אטרקציות כדי למלא יום שלם, כולל אוכל ושתייה (לא של קולה), ואולי תצטרכו לחזור גם מחר. מצויד במצלמה ובאימא שלי (כן, הילד בן 30, אין לו חום גבוה, וכיף לו לטייל עם אמא) יצאנו לבלות (אני) ולקנות (היא).  
 

אבנים נוצצות 

את כביש הכניסה הקצר לקיבוץ יחיעם כדאי לקחת לאט, ולהתפעל משמורת הטבע המרשימה. אתה עטוף ביער עבות, משקיף אל נוף משגע ואל המבצר המרשים, ומתברר שלמרגלות מצודת יחיעם יש כמה אטרקציות שרק מחכות לתיירים. על המבצר בטח שמעתם, ושווה בהחלט לטייל, לספוג מורשת קרב (יש שלטים עם סיפורי הקרבות) וליהנות מהנוף הנשקף מעמדות התצפית.  
אנחנו התחלנו את היום שלנו אצל דלית בן שלום, אמנית מוזיאקה וקרמיקה, הפותחת את הסטודיו שלה כל ימות השבוע. "כשאני עושה פרויקטים גדולים, עבודות מוזאיקה גדולות למבני ציבור, פסלים או קירות לבית ספר, אורחים יכולים להגיע ולהתרשם מעבודת הסטודיו בזמן פעולה. יש גם סדנאות פתוחות עם אווירה מיוחדת, ואם אני לא נמצאת אפשר לעבור בחצר, גם שם מוצגות מספר עבודות מעניינות". העבודות שבחצר אכן מרשימות, ואם יש שמש טובה, נהנים גם מנצנוץ אבני המוזאיקה ומשחקי האור. 
יומיים בשבוע הסטודיו פתוח ליצירה חופשית – בימי שלישי ורביעי מהבוקר עד הערב. משתתפי הסדנה הפתוחה מקבלים כאן את כל החומרים (קרמיקה, זכוכית, כלים) ומשלמים לפי שעה. "חלק מהמוזאיקה זה אספנות, ואני קודם כל אספנית. אני אוספת ג'אנק מכל מקום: מצידי הכבישים, מפחים, מה שאני רואה אני לוקחת", מעידה על עצמה דלית. ואכן קירות הסטודיו עמוסים בתקליטים ישנים, חלקי פסלים, סרוויסים שבורים, ספלים מפעם ועוד.  
- איפה את מציגה את העבודות שלך? 
"אני מציגה פעם בשנה בתערוכת הקרמיקה בכפר ורדים, ובעיקר אני יוצרת על פי הזמנה לכל מיני גופים ציבוריים". 
- מהי העבודה הגדולה ביותר שיצרת עד היום? 
"קיר בגובה 70 מטר להיכל הספורט בגני תקווה". 
מוזאיקה, דלית בן שלום, 052-3224431, www.mosaica.co.il
 

מקשיב לעץ 

בסמיכות לסטודיו של דלית ממוקם בית המלאכה של דני הנגר. מביני עניין בעיצוב (וגם סתם אנשים שאוהבים דברים יפים) שומרים לדני משבצת נכבדה בזכות עבודותיו בעץ מלא טבעי, הקשובות לתכונותיו של החומר. 
דני סגל הוא אמן יוצר חפצי נוי וריהוט, כולם מעץ ארץ ישראלי טבעי ופראי בסגנון כפרי אמיתי. בבית המלאכה של דני תצוגה של מבחר מעבודותיו וניתן גם להזמין פרטי ריהוט, אפילו גדולים במיוחד. ביקור בבית המלאכה של דני הוא חוויה לכל חובבי העיצוב. 
בית המלאכה של דני, פתוח כל השבוע בתיאום טלפוני, 0522-619848. 
 

בירה בוטיק 

אחרי מנת האמנות אפשר לתפוס קצת ראש. ממש מול הסטודיו של דלית ובית המלאכה של דני שוכנת מבשלת בירה בוטיק "בירה מלכה", המייצרת כ-1,000 בקבוקים בשבוע, עם שלושה סוגי בירה: "מלכה כהה", "מלכה בהירה" ו"מלכה אדמונית". 
היזם אסף לביא, תושב כליל, הקים את "בירה מלכה" בהתחלה בעמקה שליד בית העמק, ובשנה האחרונה עבר ליחיעם. הוא מארח במקום קבוצות בתיאום מראש להדגמת תהליך תסיסת הבירה ולטעימות. את הבירה ניתן בעיקר למצוא במסעדות שף בתל אביב כמו "קורדיליה" של ניר צוק, "חדר האוכל", "אורנה ואלה" ועוד מסעדות עילית בתל אביב. מחיר המדף לבקבוק הוא 15 שקלים, אלא שלמרבה הצער כרגע לא ניתן לרכוש במקום, ואולי בחודשים הקרובים זה יתאפשר. 
לבירה מלכה אחוזי אלכוהול גבוהים מהבירות המסחריות. אסף: "אחוזי האלכוהול בבירות נעים בין 5 ל-6.5 אחוז. 'מלכה הבהירה' היא בנוסח 'סזון' – משמר אייל בלגי, יותר פירותית והדרית בטעמה. הכהה מסוג סטוט אירי וטעמה קלוי בארומת קפה ושוקולד מריר, בעלת מרקם קטיפתי. ואילו 'מלכה אדמונית' עשויה משמרי 'פל-אייל' בריטי, ומאופיינת בטעם לחמי של שעורה ובצבע עמוק". 
את הבירה של מלכה מייצרים ממי באר טבעיים היא לא מפוסטרת ולא מסוננת, מה שמעשיר את טעמה. אסף מספר על חיי המדף של בירת הבוטיק: "הבירה שלנו מחזיקה חצי שנה על פי התקן, אבל בטמפרטורה נמוכה מתאימה היא עשויה להחזיק גם שנה ויותר, והיא רק הולכת ומשתבחת עם הזמן. תהליך הפיסטור מאבד הרבה מהטעמים ולכן לבירה מלכה טעם עמוק יותר".  
לאסף, תל אביבי במקור, שני ילדים קטנים ועוד אחד בדרך. לבירה הגיע כשנסע ללונדון למספר שנים, אז למד בעיקר לשתות, עדיין לא להכין. כשחזר לארץ היה שותף בשני בארים מצליחים בעיר הגדולה, "בלאומיך" ו"ארבינקה" ואז עבר לצפון. בעצת אחיו הצעיר החל בהכנת הבירה הביתית ובהדרגה עבר למבשלה מקצועית. "הבישול הראשון שעשיתי היה במלחמת לבנון הראשונה, וזו הייתה בירה תוססת במיוחד". 
למי שמגיע לאזור בסופי שבוע בשעות הערב ונפשו חשקה בבירה בכל זאת, פאב "המרתף" בקיבוץ יחיעם ממוקם מתחת לחדר האוכל, גם הוא למרגלות המבצר, ובערבי החמשוש הקרים צעירים מכל האזור מגיעים לשמוע רוק טוב ולשתות, כן, גם מבירה מלכה המקומית. 
"בירה מלכה", אסף, 0544-363424, אתר www.malkabeer.co.il
 

היי הג'יפ 

ואם שותים נותנים למישהו אחר לנהוג בטיול ג'יפים של רימוני הגליל, מרכז הנופש והאטרקציות שבקיבוץ יחיעם. המקום מציע שלל פעילויות, מרכיבה על סוסים, טיולי ריינג'רים וג'יפים אל תוך נחל הגעתון, במסלול של שעה ורבע דרך השטחים החקלאיים, "אחוזת סורסוק" השוכנת ליד מעיינות הגעתון והסבר קצר על מעיינות השכבה והיסטוריית האחוזה. המשך הטיול במעלה ערוץ הנחל ודרך חורש צפוף החובק מכל עבר. מחיר מצחיק של 65 ₪ לאדם, מינימום 5 איש, ישבור לכם את שגרת הטיול חזק אל תוך הטבע הפרוע.  
רימוני הגליל, 04-9856057, 04-9856058, אתר www.rimoney-hagalil.com
 

נקניקים ומתנות 

ועם האלכוהול והאדרנלין בא התיאבון. ביחיעם ממוקמת, איך לא, חנות המפעל של נקניקי יחיעם. ניתן למצוא שם נקניקים עודפי ייצוא שלא ניתן למצוא על המדפים בארץ, כמו פסטרמות עם פיסטוקים, שינקן הודו כשר ועוד, במחירים נמוכים מאוד. ובינתיים, כשהגברים נוגסים בנתח פסטרמה עסיסי, בצמידות לחנות המפעל מצאנו חנות קטנה ומקסימה "פשוט יפה", ובה אוספים מיוחדים של מתנות לבית שאספה חברת הקיבוץ הוותיקה "מלכול'ה", שלא צריכה בירה כדי שיגידו לה שהיא מלכה.  
בחנות ניתן למצוא קישוטים מפורזלים לחזית הבית בצורות חיות, מפות אותנטיות משוק הפשפשים ביפו, בובות לויטרינה, ווי תלייה מעוצבים ועוד, במחירים מפתיעים. הצטיידנו בברבור ברזל גאה והמשכנו אל אגם הברבורים האמיתי שבקיבוץ געתון. 
פשוט יפה, מלכול'ה, 0523-750197. 
 
 

ועכשיו תרקדו 

מיחיעם המשכנו לקיבוץ הסמוך, געתון, מקום מושבה של להקת המחול הקיבוצית שהביאה לישראל כבוד רב על בימות העולם עם יצירותיו של הכוריאוגרף רמי באר. בשנתיים האחרונות הוקם במקום כפר מחול בינלאומי, שמושך אליו רקדנים ויוצרים מכל העולם ומקצווי הארץ. כשהגענו לבקר בקיבוץ היפה והישן, מיד משכו אותנו חברים אל תוך בית הקפה החביב "קפה בתנועה" שהוקם כדי לשרת את קהל המופעים, ואחרי הפוך גדול ועוגיות תוצרת בית, נכנסו להציץ בחזרות על מופע חדש ללהקה הקיבוצית, "360" שמו, בגלל שהקהל סובב את הרקדנים ב-360 מעלות. 
מיומנויותיהם הטכניות של הרקדנים הצעירים, התמונות הקבוצתיות הקצביות ובכלל האווירה באולם "בית רעיה" (חדר האוכל הקיבוצי לשעבר) הפעימו את הקהל הדליל שזכה להציץ ונותר עם לסת פעורה. באחרונה הצטרפה להקת המחול הקיבוצית ליוזמה אזורית של סופשבוע אמנותי בישובי הגליל המערבי. במסגרת הסופ"שים האלה יארחו היישובים יחיעם, אילון, געתון, פקיעין וכברי קבוצות נופשים לסופי שבוע תרבותיים. במהלך סוף השבוע יוכלו המבקרים לשלב נופש וטיולים בגליל המערבי, לצד חוויות אמנותיות. התמהיל כולל סיור בפקיעין בליווי מדריך מקומי, קונצרט בקשת איילון, ביקור בסדנת התחריט בקיבוץ כברי ומופע של להקת המחול הקיבוצית.  
המופע הנבחר מאפשר לצופה לטעום מרפרטואר שלם ועשיר של להקת המחול הקיבוצית ומיצירותיו של מנהלה האמנותי וכוריאוגרף הלהקה רמי באר. בשבת ה-9 בינואר 2010 יעלה המופע "אינפראדום" מאת רמי באר – מופע סטודיו בשעה 12:30. 
להזמנות לכלל האירועים ניתן להתקשר לטלפון 04-9856057 ובאתר www.lagalil.com. למופע הלהקה בלבד: 04-9859730. 
 

להתמסטל מקיווי 

מסוחררים ממחוות הרקדנים ומזיעתם הניגרת ממש לפני עינינו הלכנו לבקר את גדעון, חבר קיבוץ וותיק שהקים לפני שנים את "שיקויי געתון" – שיכרים מפירות. שיקויי געתון הוא למעשה יקב בוטיק קטן וייחודי. "שיכר הוא יין מפירות שעבר תסיסה מהסוכרים הטבעיים של הפירות", מסביר לנו גדעון (ככה זה בקיבוץ, בלי שמות משפחה) בפתח היקב הקטן. 
הכל התחיל כאשר עבד בענפי המטעים של המשק, אז שם לב שלפירות אין זמן איסום ארוך, אפילו לא בקירור, ועל כן חלקים גדולים מהתוצרת הולכים לאיבוד. הפירות מבשילים תוך עונה קצרה, חלק נמכר כפרי טרי באותה העונה אבל חלקו נזרק כי אי אפשר "לגרור" את העונה. זה הביא אותו לחפש פיתרון לניצול הפירות. גדעון נפגש עם ד"ר ארקדי פפיקיאן, אז יינן ראשי ביקב דלתון, והשאר היסטריה. 
ביקב הפירות הקטן של גדעון ישנם כ-13 מוצרים שונים של שכרי פירות: פסיפלורה, קיווי, ליצ'י, רימון, תמר והלהיט האחרון – שקד. אותם פירות מתאגדים גם לבלנדים שונים של כמה סוגי פרי. בנוסף יש ב"שיקויי געתון" גם פיתוחים אחרונים שיצר גדעון בשיתוף כוורנים ("דבוראים", הוא מתקן אותי), שיכר דבש עם תפוחים ושיכר דבש הדרים. ויש גם סירופים לקוקטיילים: סירופ פסיפלורה וסירופ אקזוטיקה עם קיווי ומנגו. 
גדעון היה רוצה לשווק אותם בפאבים בתל אביב, אז יזמים צעירים, זה הזמן שלכם, כי ליבו של גדעון עוד במטעים. ואתם המבקרים, תזכרו שאת שיקויי הגעתון גדעון החל להפיק כי היה לו חבל על הפירות שבשלו ולא נמצא להם דורש. במיוחד לחנוכה ישנם מארזי חנוכייה מיוחדים עם שלל שיכרים בתפקיד הנרות הללו. המוצרים כשרים בהשגחת הרבנות מטה אשר. ניתן לבקר במפעל שבקיבוץ געתון בתיאום מראש, כולל הסברים, הדגמות וטעימות: 052-3799736. 
 

לאכול בכורדית 

היה כבר צהריים, הבטן קרקרה והגשם התחיל, אז עצרנו במסעדת שמש בעין יעקב למרק קובה אסלי וחם מול הגשם שבחלון. עליזה שמש למדה את המתכונים שבעל פה במטבח של אמה שכולו אוכל כורדי, "מהיד לסיר" היא אומרת לי, "בלי מתכונים". התפריט המגרה כולל מטעמים ביתיים כמו שיפתא, עוף ממולא, מבחר ממולאים מעולים, קובה בורגול, קבב מיוחד ומבחר בשרים על האש. המסעדה כשרה ומארחת בודדים בשעות הפתיחה (א-ה מ-12 עד הלילה, שישי 12 עד כניסת השבת), כשלקבוצות עדיף לתאם מראש. בימי חמישי ניתן להזמין ולקחת אוכל לצימר. בכל השבוע אפשר לעשות גם take away. 
מסעדת שמש, מושב עין יעקב, 04-9979968, 050-5256158. 
 

אנדרטה לנערים 

בדרך מעין יעקב לכיוון למעונה הבחנו בצד הדרך, מתחת להר בטח, באנדרטה לזכרם של שלושת הנערים מתרשיחא שנהרגו במלחמת לבנון השנייה. קשה לקרוא מהגדר את כל השמות, ולא ברור למה המקום מגודר ואין אפשרות להתקרב ולחלוק כבוד כמו שצריך. נזכרנו איך השלושה הלכו בתמימות בצד הכביש ליד מטעי הזיתים, נערים קטנים שנפלו קורבן למלחמה. 
 
 

עוד בסביבה 

 
בקיבוץ כברי אפשר להיכנס למרפא הבושם – מרכז מבקרים ומפעל למוצרי קוסמטיקה ושמני מרפא מצמחי ארץ ישראל. 04-9952122. 
במושב מעונה אפשר ליהנות מטיול סוסים להר בטח הסמוך בחוות רוכבים בגליל. 054-7393904. 
עוד במעונה ענייני אוכל: קציצה עגלגלה, המבורגר מעולה מתוצרת עצמית ועוד מבחר בשרים בשיטת מזון מהיר 04-9977085. 
קונדיטוריית שהם בכניסה הצפונית למושב מציעה מבחר עוגות מעולות של הקונדיטור ליאור שהם, עוגיות, קישים ומאפים מלוחים. 04-9977590. 
 

איך מגיעים 

מנהריה מזרחה לצומת כברי, עוד קצת מזרחה במעלה כביש 89 עד צומת געתון. שם פונים שמאלה לכביש שלנו – 8833. מכאן, תנו לכביש ולשלטים של מע"צ להוביל אתכם. 
 
 
 

מסלול למיטיבי 

תחילת המסלול כ-900 מ' לפני השער הדרומי של מושב מעונה (כשמגיעים מכיוון עין יעקב, יש שילוט). הסימון מתחיל בסמוך לעץ הקיצוני (המערבי) של מטע זיתים הצמוד לכביש. המסלול ממשיך בכחול, בדרך סלולה עוד כ-1.5 ק"מ עד שהופך לשביל צר. המסלול ממשיך עוד כ-1 ק"מ ומגיע למערת נטיפים. מהמערה המסלול יורד מערבה, עוקף מפעל פטריות מדרום ועולה על דרך עפר סלולה העוברת לאורך הפאה הדרומית של שמורת תל מרוה ולאורך אפיק נחל מרוה הנשפך לנחל געתון תוך מעבר בחורש ים תיכוני. המסלול ממשיך עוד כ-4.5 ק"מ עד חניוני קק"ל בעין אשחר ועין ירק הסמוכים זה לזה ובהם חורשת אקליפטוסים ושולחנות פיקניק. כ-1 ק"מ מערבה, המסלול מגיע לחאן חרבת געתון. במקום חורשה ושולחנות. המסלול מסתיים כ-1.3 ק"מ מערבה, בכביש הגישה לקיבוצים געתון ויחיעם. מסלול חשוף בתחילתו ובסופו, מוצל בנחל געתון (באדיבות מנהלת הטיולים במשרד החינוך).

תגובות לכתבה



  • כפר המחול געתון
    כפר המחול געתון
  • בסטודיו של דלית בן שלום
    בסטודיו של דלית בן שלום
  • מבשלת בירה מלכה
    מבשלת בירה מלכה
  • פשוט יפה
    פשוט יפה
  • חנוכיה בשיקויי געתון
    חנוכיה בשיקויי געתון
  • מסעדת שמש
    מסעדת שמש