פנאי - פורטל התיירות של הגליל מערבי

כניסה ללקוחות
צימרים ובתי מלון מסעדות ואירוח אטרקציות ואתרים טיפולים וספא טיולים ומדריכים תרבות ואומנות שופינג ומתנות לקבוצות וארגונים

כדאי לכם



כוס יין במרפא הבושם

יין מימי התנאים

במרפא הבושם שבקיבוץ כברי מכינים יין מצמחי מרפא על פי רבי חיים ויטאל. ומבטיחים לנו שזה טעים, עם סגולות מרפא וגם עושה שמח / הדס כרמונה

יינות בוטיק יש בגליל ובצפון לרוב. מיקבים גדולים דוגמת יקבי רמת הגולן או יקב הרי גליל בקיבוץ יראון ועד ליקבים ביתיים שמייצרים אלפים בודדים של בקבוקים בשנה. במרפא הבושם, מרכז לקוסמטיקה טבעית מצמחי מרפא השוכן בקיבוץ כברי, הולכים על משהו חדש: יין מצמחי מרפא ומפירות שנים בשיטת הכנה הלקוחה מן המקורות. 
את היין מכינים על פי הרח"ו – רבי חיים ויטאל, תלמידו של האר"י וגדול הרופאים בארבע מאות השנים האחרונות. שמעון שמלה, האיש שעומד מאחורי "מרפא הבושם", מכין את מרקחות הקוסמטיקה שלו על פי הרמב"ם, וכן שמנים צמחיים. הוא מבצע את התהליך מתחילתו – מגידול וקטיף הצמחים, ועד המרקחת הסופית. מרכז המבקרים מגרה את החושים: ריחות נפלאים של צמחי תבלין, תה צמחים טעים, מקום יפה כשעל הקירות תערוכה של אמן מקומי – ניסים זמיר, שחזר מטוניס ומציג במקום תמונות חמות ונעימות של פולקלור תוניסאי. 
"מכל צמח אפשר לעשות יין", אומר שמלה, ומוזג לי טעימה מעסיס אתרוגים שרקח. בעבר היין היה נקרא עסיס או תשליק או תעריק (כמו ערק). "כל בית, בהתאם למה שהיה לו בגינה, הפך את הצמח לתשליק", מלמד שמלה ומוסיף דוגמאות: "ממה עושים ערק? לוקחים שוש קירח ושומר פשוט ומפיקים ערק, שנחשב למשקה חריף כמו יין. ביוון ובקפריסין משקה דומה – האוזו, נחשב למשקה הלאומי". 
בבולגריה, הונגריה, רומניה ובחבר העמים, מסתבר, מיצרים את משקה הלענה – שיבא, הידועה בסגולות המרפא שלה: כאבי בטן, בעיות מעיים בכלל, קטילת תולעים ועוד. היו מיצרים את תעריק הלענה או תשליק הלענה. "זה המשקה הכי 'מופרע'", אומר שמלה ומדגיש את המרכאות. "לגימה אחת והבנאדם נזרק, כמו סם. למה? בגלל האלמנטים הפנימיים של הצמח". 
רימון הוא מילה חמה היום ברפואה ומטפל בבעיות שונות. עסיס רימונים נרקח למניעת טרשת, ניקוי דם, כבד וכליות, מטפל בתולעים וחיידקים. תהליך הפקה: לוקחים את פרי הרימון. סוחטים ומכניסים לכד חרס, מתסיסים שלושה שבועות, מסננים, משחררים את הלחץ שנוצר בתהליך בהדרגה ובכך גם משפיעים על החומציות (pH) של העסיס. את העסיס מאכסנים בכליי זכוכית יפים לשנה שנתיים. 
את עסיס האתרוגים שקיבלתי בתחילת הפגישה אני עוד מרגישה זורם בעורקים ומבשם אותי קלות. לאתרוג תכונות מרפאות רבות. נגד בעיות לב, כבד, מחזק את מערכת החיסון, נגד כאבי גרון התקררות בעיות שמיעה ופוריות. עסיס אתרוגים היו מייצרים כדי לשמר אתרוג ולהופכו זמין בכל ימי השנה. 
מלאכת הכנת עסיס האתרוגים סודית, אבל חלק ממנה שמלה חושף. באתרוג אין סוכרים הדרושים להליך התסיסה ולכן משתמשים בדבש. מגרדים את קליפת האתרוג, ובכך מאפשרים לחומרים החיוניים להשתחרר, מכניסים את הקליפה המגוררת אל כלי עם דבש וכעבור שלושה שבועות הדבש עבר פירוק כך שהוא הופך נוזלי והחומרים החיוניים מהקליפה כמו MTC (מקביל לקורטיזון, בעל תכונות אנטיביוטיות) מוצו אליו. מסננים את המרקחת ולעסיס הצלול המתקבל מוסיפים את פלחי האתרוג ולבסוף את הזרעים העשירים בויטמינים, מינרלים והורמונים. בזרעי האתרוג יש גם חומר קוטל רעל. איך יודעים? הרמב"ם הניח זרעי אתרוג תחת הלשון כאשר ניסו להרוג אותו ברעל, וכך הוא ניצל. אחרי שלושה ארבעה שבועות מסננים שוב, ומוסיפים יין שרף בהדרגה במהלך השנה. מהו יין שרף? היין שהופק מאגרפת היין, כלומר משאריות הגפן אחרי התסיסה של הקליפות והזרעים. 
שמלה עומד להתמקד עכשיו בהכנת יין ענבים. בקרוב יקבל מכרם בן זימרה 2 טון ענבים מהחלקה האורגנית שלו, ומהם יפיק מהם 500 ליטר יין אורגני טבעי, "כמו שעשו בעבר, לפי המסורת התנאית המקראית, עד כמעט ימי נוח, שידע לנטוע גפן ולייצרו". עבודה רוחנית היא מרכיב חשוב בהכנת היין. את הענבים יסחטו בסחיטה ידנית. הענבים יעברו לגיגית גדולה (לא לדאוג, לא ידרכו עם הרגליים), ועל ידי מסחטה ידנית – מכתש ידני, ייסחטו הענבים עד תום. את מיץ הענבים, כולל הקליפה והזרעים, אך הנקי מזמורות (הענפים הצעירים בגפן) שעושות את היין יבש ומר, מעבירים לכלי נירוסטה. לאחר שלושה שבועות תסיסה ללא תוספת שמרים וללא תוספת סוכרים יסונן הנוזל ויועבר לכלי נירוסטה נוסף להדגרה של שלושה חודשים. בשלושת השבועות של התסיסה נבנית איכות היין. בשלב זה מנצלים את כל הידע של צמחי המרפא ומכניסים על פי הסוד את הצמחים שיקבעו ארומה, צבע, בוקה ועפיצות. בשלב הסינון התנאים השתמשו בפלפל אנגלי שיובא מאנגליה (הרמב"ם חי בתקופתו של ריצ'רד לב ארי, והוד מלכותו רצה שהרמב"ם יהיה רופאו). פלפל אנגלי מגביר את עפיצות היין. את פרי ההדסים הוסיפו התנאים והאמורים לבוקה. פרי ההדס הסגול והבשרני גם נתן טעם של אוכמניות. במרפא הבושם יכניסו גם היביסקוס סודני להאדיר ולעצים צבע סגול טבעי כמו שעושים בפרובנס. לארומה יוסיפו את פרחי הלבנדר שיוסיפו גם איכויות של רוגע. כך ייווצר יין צעיר שישכב בחביות עץ אלון ישנות אך לא יישמר במרתפי מרפא הבושם, כי אין. היין יוגש כיין בוז'ולה בפסטיבל סוכות והקהל מוזמן לבוא ולחוות. ועד אז אפשר ליהנות מיין האתרוגים ואולי מיינות נוספים שיבשילו עד לביקורכם במקום. 
לחיים. 
מרפא הבושם, קיבוץ כברי, 04-9952122, 050-5211607.

תגובות לכתבה



  • חביות  היין
    חביות היין
  • קוסמטיקה טבעית
    קוסמטיקה טבעית
  • חנות התבלינים
    חנות התבלינים
  • גינת התבלינים
    גינת התבלינים
  • החנות והתערוכה
    החנות והתערוכה
  • שמלה עם אתרוג
    שמלה עם אתרוג